Zorg en samenleven

Zorg en samenleven

Het aanbod van de zorg in de regio Noordoost kent een aantal uitdagingen. In een complex samenspel van specialisten, verzekeraars en steeds assertievere patiënten, zien we langzaamaan verschillen ontstaan tussen gemeenten. Ook zien we een groeiende groep ouderen, met bijkomende zorgvragen.Terwijl ook jongeren zo hun problemen kennen: soms zonder werk, groeiende schulden, een sociaal isolement en daarmee samenhangende fysieke problemen. Beide groepen doen een (groeiend) beroep op de zorg. 

Een deel van die zorg wordt informeel geboden, dankzij de vaak sterke familiebanden en sociale netwerken in onze dorpen en steden. Uit onderzoek weten we echter ook dat het deze mantelzorgers steeds minder goed lukt een balans te vinden, tussen verplichtingen van werk en gezin. De rek is er goeddeels uit.

Zorgverleners hebben steeds meer moeite om hoger gekwalificeerd personeel te vinden. Door die moeizame zoektocht is het aanbod van gespecialiseerde ziekenhuiszorg, tandartszorg en huisartsenzorg geen vanzelfsprekendheid meer. Zorgverleners vragen noodgedwongen meer inzet van medewerkers. Dat betekent een hogere werkdruk en op langere termijn kwaliteitsverlies. In een uiterst geval leidt dit tot sluiting, waarbij patiënten niet kunnen worden opgevangen door een andere aanbieder; omdat die er niet is, of niet voldoende personeel in dienst heeft. 

 

U bent hier

Thema experts

Hans Moors

Onderzoeker/adviseur

Projecten

Waar kom je ’weg’ en waar ga je heen?

Hoe zorg je voor jezelf als je dat nooit leerde?

Bettina Bock: ‘Aanpak krimp vraagt om samenwerking overheden, bedrijfsleven én burgers’

Mis de laatste ontwikkelingen rondom Zorg en Samenleven niet.