Building Bridges: aan de slag met sociale netwerkanalyse
Studenten van de Honours Academy van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan deze herfst aan de slag met (online) netwerkanalyse. ANNE’s Lidwien van de Wijngaert (hoogleraar Communicatie in organisaties) is één van de docenten. Zij moedigt organisaties in Noord- of Oost-Nederland aan zelf een case aan te dragen voor de studenten. Interesse? Laat het Lidwien weten.
Sociale netwerken zijn overal om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan familie en vrienden of collega's in een organisatie. Ook online zijn sociale netwerken niet meer weg te denken. Neem bijvoorbeeld sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Instagram. De analyse van deze netwerken kan inzicht geven in de rol van influencers of bijvoorbeeld de effecten van echokamers. Daarmee kan de analyse van (online) sociale netwerken inzicht geven in de manier waarop verandering, beïnvloeding of polarisatie tot stand komt.
Tegelijk is het uitvoeren van netwerkonderzoek niet gemakkelijk. De data en statistische technieken die worden gebruikt zijn heel anders dan bij een traditioneel onderzoek. Ook kunnen bijvoorbeeld privacy-issues een grotere rol spelen.
Wat is de Honours Academy?
De Honours Academy is een onderwijsomgeving voor enthousiaste, gemotiveerde studenten, die naast hun studie iets extra’s willen doen om zich verder te ontwikkelen. Studenten die in 2020-2021 deelnemen aan het programma Building Bridges kunnen kiezen tussen vier verschillende studio's. Eén van die studio's gaat over sociale netwerkanalyse.
Influencers en echokamers
In de studio ‘Influencers en echokamers’ gaan studenten aan de slag met netwerkanalyse. In principe gebruiken ze data van Twitter om een netwerk rondom een bepaald onderwerp in beeld te krijgen. Studenten kiezen zelf de casus waar ze mee aan de slag gaan. Als organisaties in Noord- en Oost-Nederland willen zorgen voor inspiratie, dan zijn ze van harte welkom om een casus aan te dragen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als:
- Polarisatie: Twitter is bij uitstek een medium waarin we overzicht kunnen krijgen van de diversiteit aan meningen over een bepaald onderwerp. Met netwerkanalyse krijgen we inzicht hoe verschillende 'frames' zich tot elkaar verhouden.
- Alliantievorming: Steeds meer wil de overheid de rol van regisseur op zich nemen. Maar wie zijn de spelers in het veld en hoe verhouden zij zich tot elkaar? Netwerkanalyse geeft hier inzicht in.
- Interne communicatie: In theorie zijn organisaties ingericht langs formele lijnen. In de praktijk zijn er echter allerlei lijntjes tussen allerlei mensen in de organisatie. Netwerkanalyse geeft inzicht in hoe de communicatielijnen in een organisatie ècht lopen. Organisatieverandering wordt een stuk gemakkelijker wanneer het netwerkperspectief wordt meegenomen.
Zit hier een herkenbaar vraagstuk tussen? Heeft u een eigen concrete vraag? Neem dan contact op met Lidwien van de Wijngaert. Mogelijk kunnen studenten aan de slag met uw vraagstuk. Door een onderwerp aan te dragen krijgt u meer inzicht in een vraagstuk en krijgen studenten de kans om de vertaalslag te maken tussen resultaten van wetenschappelijk onderzoek en vraagstukken uit de praktijk.
ANNE doet zelf ook onderzoek naar netwerken. Lees hier meer: