Vaak worden drugslabs geassocieerd met het Zuiden van ons land. Maar criminelen blijken hun heil steeds vaker noordelijker te zoeken. Daar, in het buitengebied, liggen de afgelegen locaties waar zij naar op zoek zijn.

Rust en ruimte. Je hoort geregeld dat mensen daarvoor naar het Noorden verhuizen. Ook criminelen lijken de voordelen van het buitengebied te hebben ontdekt. Tenminste, dat stelt Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem in een interview op RTV Noord. ‘We zien een verschuiving van het probleem.’

Bewustwording

Volgens Janssen stijgt het aantal drugslabs in het Noorden. Dat komt volgens hem niet alleen omdat er veel buitengebied is, maar ook doordat de aandacht voor drugsproductie in het zuiden van het land groeit. Dat maakt dat criminelen op zoek gaan naar ‘rustiger oorden’.

Vorig jaar werden er onder andere drugslabs ontdekt in Vriescheloo, Odoornerveen, Leeuwarden en Janum. Maar het is goed mogelijk dat het aantal Noordelijke labs hoger ligt. Veel criminaliteit blijft onder de radar.

 

Om mensen bewust te maken van mogelijke verdachte activiteiten in hun omgeving én hen aan te sporen deze te melden, is Meld Misdaad Anoniem een campagne gestart. Het gaat om een samenwerking met onder andere RIEC Noord, het OM, de politie en elf gemeenten in Noord-Nederland. Dit in navolging van onder andere Overijssel en Gelderland, waar eind vorig jaar een soortgelijke campagne van start ging.

‘Breaking Bad in het Noorden’

Of de Noordelijke bewustwordingscampagne zijn vruchten zal afwerpen, en zo ja welke, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. ANNE blijft de ontwikkelingen met interesse volgen.

Hoopgevend is in elk geval het bericht in het Dagblad van het Noorden dat er dankzij tips een drugslab is opgerold in het Friese Wanswert. Daar werd vorige week maar liefst 4 miljoen euro aan crystal meth gevonden.

Criminele ondermijning

Iemand die meer weet over criminele ondermijning en de verweving van boven- en onderwereld, is onze collega Hans Moors. In dit interview met Aedes Magazine zoomt hij in op wat criminele ondermijning is en welke gevolgen dat kan hebben voor woningcorporaties. Daarin benadrukt hij hoe lastig het is om ondermijning te zien. En hoe belangrijk samenwerking daarom is.

Geschreven door

Linda de Veen

media-analyse – burgerparticipatie – veiligheid & criminaliteit - journalistiek

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief