De laatste dagen was er behoorlijk wat ophef over (over)volle Nederlandse natuurgebieden. Mensen trokken afgelopen weekend massaal naar het bos en strand. Normaal geen enkel probleem, maar in tijden van corona luidt het advies: houd 1,5 meter afstand. Daar leek weinig van terecht te komen. Niet in het Noorden, kopt het Dagblad van het Noorden. Waar heeft dat mee te maken?

Meer ruimte, minder mensen?

Een logische eerste gedachte is de ruimte die het Noorden biedt. Hierdoor verspreiden de mensen die toch naar het bos, park of strand zijn gekomen zich snel over een groot oppervlak. Bovendien wonen er verhoudingsgewijs minder mensen in het Noorden, dan in de Randstad. En wonen zij ook nog eens minder vaak in stedelijke omgevingen. Meer ruimte, minder mensen, minder noodzaak en makkelijker om buitenshuis afstand te houden.

Nuchter boerenverstand?

Maar mensen in het Noorden houden ook heel bewust gepaste afstand, blijkt uit het artikel. Ook als ze samen op pad zijn. En mensen met een kuchje blijven uit voorzorg thuis. Marco Out, voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe, concludeert daarom in het artikel: ‘Gezond verstand is ruim aanwezig in het Noorden’.

 

Of gewoon wat volgzamer?

ANNE ging nog wat verder op onderzoek uit. En stuitte onder andere op dit Tubantia-artikel. In Enschede neemt de krant de proef op de som en bezoekt Erwin Waanders drie stadsparken op drie verschillende momenten van de dag. Ook zijn conclusie luidt: men heeft de adviezen van het RIVM goed in de oren geknoopt. Wordt er gesport? Jazeker. Maar wel met de nodige afstand van elkaar. Mensen ‘hier’ zijn dus wellicht ook wat volgzamer.

Minder corona in het Noorden

Inmiddels zijn de enige gemeenten zonder officieel vastgestelde coronagevallen (op één na), allen gevestigd in het Noorden en Oosten van het land. Dat kán te maken hebben met de ruimte, minder inwoners en dus ook minder contact. Of met nuchterheid en volgzaamheid die een verdere verspreiding tegenhoudt. Mogelijk is het een combinatie van deze factoren, of is er een hele andere verklaring, waar wij nog niet aan hebben gedacht. Hoe de vork precies in elkaar steekt weten we dus nog niet, maar opvallend is het wel.

Geschreven door

Arnout Ponsioen

partner ANNE - antropoloog en nieuwe media - stad & land - onderwijs & ontwikkelen

Linda de Veen

media-analyse – burgerparticipatie – veiligheid & criminaliteit - journalistiek
Fotografie

Linda de Veen

media-analyse – burgerparticipatie – veiligheid & criminaliteit - journalistiek

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief