Hoe laat je een grote transitie slagen? Dát onderzoeken onze collega's Linda de Veen en Tim de Jong in de prachtige, verhalende podcast In Vervoering.

Hyperloop zoeft door een doorzichtige buis met landschap op de achtergrond. Beeld bij podcast In Vervoering van Overheid van Nu.

In de podcast In Vervoering duiken Tim en Linda in de ontwikkeling van de hyperloop. Een hyperloop is een potentieel supersnelle, duurzame manier van transport. Een zweeftrein waarin je reist in een capsule in een vacuümbuis. Een hyperloopnetwerk in Nederland of Europa zou een heuse mobiliteitstransitie betekenen. 

Maar hoe kom je van droom naar werkelijkheid? Hoe werk je daarin samen als overheden en private partijen? En wat kunnen we leren uit de wetenschap? Dat onderzoeken ze in deze podcast.

In Vervoering is een podcast die we maakten voor Overheid van Nu, hét platform over interbestuurlijk samenwerken.

Nu te luisteren

In de eerste aflevering van de podcast In Vervoering, spreken Linda en Tim met Tim Houter van Hardt Hyperloop, die droomt van een Europees hyperloopnetwerk. Hoe ziet zijn wereld eruit als het allemaal gelukt is? En ze gaan langs bij transitiedeskundige Sophie Büchel van DRIFT, om te ontdekken wat er allemaal op het pad van Tim gaat komen. Wat komt er allemaal kijken bij een grote transitie? Wat kunnen we leren van andere transities?

In de tweede aflevering staan de provincie en gemeente Groningen centraal. In Groningen moet het eerste hyperlooptestcentrum van Nederland komen te staan. Waarom is de hyperloop interessant voor Groningen? En hoe reageren omwonenden?

In het slotstuk, de derde aflevering, zoeken Tim en Linda verder. In Groningen ligt de focus op het testcentrum, HARDT Hyperloop droomt van een Europees netwerk. Een transitie vraagt grote omschakeling. Welke rol speelt de Rijksoverheid? Ze bellen met twee ministeries op zoek naar antwoorden.

Luister nu alle afleveringen via Spotify, via Apple Podcasts, via Google Podcasts, of zoek op 'In Vervoering' in je favoriete podcastapp.

© Foto: ANP/Overheid van Nu

Geschreven door

Linda de Veen

media-analyse – veiligheid & criminaliteit - burgerparticipatie - journalistiek

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief