Een verrassing was het niet, maar de nieuwste cijfers van het CBS laten zien dat de bevolkingsgroei vooral plaatsvond in de Randstad. Bovendien verwacht het CBS dat dit de komende jaren niet anders zal zijn. De Randstad wordt zowel absoluut als relatief voller. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Het CBS voorziet toenemende problemen door verdere vergrijzing en verarming in het Randland. Jongeren trekken naar de steden op zoek naar werk. Voorzieningen in het Randland komen steeds meer onder druk te staan. De RUG en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) benadrukken echter de grote regionale verschillen in het Randland en zien een groeiende aantrekkingskracht voor met name ouderen die hun huis goed weten te verkopen. Dat biedt ook kansen.

Platteland, de toekomst
De verwachte effecten van de bevolkingsgroei hangen af van je perspectief. Interessant in deze discussie is de recente tentoonstelling 'Countryside, The Future' van Rem Koolhaas. Als vooral stedelijk architect richt hij zich al langer op de kracht van het platteland. Hij verwacht dat in de 98% van het niet-stedelijke aardoppervlak de oplossingen gevonden zullen worden voor onze grootste vraagstukken: klimaat, migratie, voedsel. En dat vraagt veel meer beleidsmatige aandacht voor het platteland.

Radicaal andere keuzes
Wij vroegen ons al eerder af: allemaal naar de Achterhoek? Ook onderzoekers van de WUR werkten alvast een radicaal andere inrichting van onze omgeving uit. Volgens hen kan Nederland over honderd jaar een land zijn met groene steden, een circulaire landbouw, en is er meer ruimte voor bos, water en moeras. Zo’n klimaatbestendig Nederland is volgens hen niet alleen wenselijk, maar ook mogelijk.

Interessant? Lees ook deze kijk- en leestip van onze collega's bij EMMA

 

Geschreven door

Arnout Ponsioen

partner ANNE - antropoloog en nieuwe media - stad & land - onderwijs & ontwikkelen
Fotografie

Linda de Veen

media-analyse – burgerparticipatie – veiligheid & criminaliteit - journalistiek

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief