De energietransitie houdt de gemoederen in Nederland bezig. Een groeiend aantal organisaties is hier druk mee bezig, deelt kennis en werkt met elkaar samen. In die samenhang vormen zij met elkaar een dynamisch netwerk. Samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen brengt ANNE in kaart hoe dat netwerk eruit ziet.

Eind september 2019 vond bij ANNE in Zwolle een methodologische sessie plaatst. In het KIEM-project (NWO) onderzoeken we het netwerk door te kijken naar de verwijzingen (hyperlinks) die organisaties in artikelen op hun eigen websites plaatsen. Zo’n verwijzing is vanuit een netwerkperspectief interessant omdat een organisatie daarmee de relevantie van een stukje content op een andere website van een andere organisatie ‘erkent’. De hyperlink verbindt twee organisaties. Bovendien is het minder ‘vluchtig’ dan verwijzingen op sociale media (in de vorm van bijvoorbeeld mentions of likes).

Sessie bij ANNE

Aanpak
Het onderzoek startte met een selectie van 14 relevante organisaties die met elkaar de breedte van het speelveld dekten. We verzamelden in alle artikelen op hun websites verwijzingen naar andere websites. We vonden verwijzingen naar meer dan 2000 websites, waarvan 130 op het .nl domein. Deze verwijzingen zijn gebruikt als basis voor een netwerkvisualisatie. Vervolgens is van die 130 organisaties in kaart gebracht hoe zij zich inhoudelijk profileren op hun website (topic modeling). Waar richten ze zich op en wat doen ze?

Resultaat
Het onderzoek is nog niet afgerond. Maar tussentijdse resultaten leveren al het inzicht dat het Nederlandse netwerk rond de energietransitie niet zo ‘hecht’ is. We zien ook een beperkt aantal dominante (commerciële) actoren. En inhoudelijk gezien is de aandacht sterk gericht op een beperkt aantal topics waarbij het opvalt dat vooral de implementatie veel aandacht krijgt. Een indicatie wellicht van de nieuwe fase waar we in de energietransitie momenteel zitten.

 

Bijeenkomst
De komende maanden breidt de RUG de analyse uit en wordt het onderzoek afgerond. Naar verwachting volgt op 3 december een discussiebijeenkomst over de beleidsmatige betekenis van deze analyse. Deze vindt plaats bij EMMA in Den Haag. Wil je hier graag bij zijn? Neem contact op met Arnout Ponsioen.

 

Geschreven door

Arnout Ponsioen

partner ANNE - antropoloog en nieuwe media - stad & land - onderwijs & ontwikkelen

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief