Het normale leven ligt grotendeels stil. We gaan alleen naar buiten als het noodzakelijk is, velen van ons zitten veel thuis deze dagen. Nu de situatie voortduurt komen er steeds meer vragen over de toekomst. Want dat er een wereld voor én na corona is, daar zijn veel mensen het wel over eens. Maar wat wordt dan het ‘nieuwe normaal’?

Anderhalvemetersamenleving

Rutte beschrijft het nieuwe normaal als een ‘anderhalvemetersamenleving’. Een woord dat in elk geval qua lengte recht doet aan wat het voor ogen heeft. Namelijk een samenleving waarin we de omgeving en ons gedrag zo inrichten dat we niet bijdragen aan verdere verspreiding van het virus. Met anderhalve meter afstand als uitgangspunt.

Maar wat die samenleving precies inhoudt, daar wordt nog volop over gediscussieerd.

Prijsvraag rondom toerisme

De persconferentie afgelopen dinsdag, waarin Rutte een aantal maatregelen versoepelde, veranderde daar weinig in. Voor veel bedrijven duurt de intelligente lockdown voorlopig nog voort. Wel lijkt er behoefte te zijn aan een concreter beeld van hoe zij na opheffing van de lockdown hun werkzaamheden kunnen voortzetten.

Zo schreef VNO-NCW Noord een prijsvraag uit, om de beste ideeën over toerisme in Noord-Nederland op anderhalve meter te verzamelen. Uit 230 inzendingen werd gisteren het beste idee gekozen: eenrichtingsverkeer voor voetgangers langs horeca, winkels en bezienswaardigheden in het centrum van een stad of dorp. Terwijl mensen langs winkels slenteren kunnen ze hapjes en drankjes afhalen bij ondernemers.

Anderhalvemetersamenleving: een woord dat in elk geval qua lengte recht doet aan wat het voor ogen heeft

Hé, het kan ook anders!

Het is mooi om te zien dat deze periode, waarin veel ondernemers en bedrijven het lastig hebben, ook zorgt voor nieuwe creativiteit. Waarin out-of-the-box-denken niet meer de uitzondering is, maar eerder de regel. Waarbij van alles ineens wél kan, waar eerder nog terughoudendheid was.

Digitale besluitvorming, tandartscontroles via de smartphone, tentamens vanuit je huis. Het niet altijd eenvoudig dingen anders te doen, maar steeds meer mensen ontwikkelen de benodigde (digitale) vaardigheden. Of – belangrijker nog – doen een poging daartoe.

Op zoek naar anderhalvemeterparticipatie

Als ANNE zoeken we ook naar creatieve oplossingen voor sessies die niet meer offline kunnen plaatsvinden (lees hier welke tips we geven over digitale interactie). We interviewen via de telefoon, of videoapps. En de bedrijfsborrel doen we ook gewoon online.

Maar we kijken ook verder vooruit. We denken na over anderhalvemeterparticipatie bijvoorbeeld. Want de wens van veel overheden om burgers te betrekken bij beleid, zal ook na corona blijven bestaan. Bijvoorbeeld bij de RES, of de invulling van de omgevingswet. ANNE denkt na hoe we dat kunnen faciliteren. Meer weten hierover? Stuur ons een mail!

Geschreven door

Linda de Veen

media-analyse – burgerparticipatie – veiligheid & criminaliteit - journalistiek
Fotografie

Linda de Veen

media-analyse – burgerparticipatie – veiligheid & criminaliteit - journalistiek

Abonneer je vandaag nog op onze nieuwsbrief