analytisch - creatief - verbindend - ondermijning en ideologische misdaad

Iris heeft na haar journalistieke carrière, de afgelopen vijftien jaar gewerkt bij de Landelijke Recherche van de Nationale Politie op de thema’s oorlogsmisdrijven, radicalisering, polarisatie en anti-overheidsextremisme. Daar combineerde ze operationele rollen in de buitenwereld met haar binnen-de-muren-rol als strategisch analist. Naast de master of Criminal Investigation aan de Politieacademie, heeft Iris een achtergrond als journalist, zowel in het buitenland als in de regio en studeerde ze ook Cultuurwetenschappen.  

Bij ANNE is Iris een senior-adviseur met een flinke dosis noordelijke nuchterheid: praktisch, analytisch en to the point. In haar advieswerk staat altijd de verbinding centraal, hoe vinden partijen elkaar weer, hoe komen we samen verder? 

Iris is opgegroeid in het noorden en heeft haar hart verpand aan dit deel van het land; ‘Hier kom ik weg’, en dat zit diep. Ze is tweemaal enkele jaren weggeweest. Dat heeft geholpen om met enige afstand te kunnen beschouwen wat er speelt in het noorden; bijvoorbeeld het anti-westerse sentiment, de kloof tussen burgers en overheid, tussen burgers en boeren, tussen lokale bevolking en import, en de rol van de volksaard en het culturele en historische perspectief hierbij. In deze tijden van extreme polarisatie en een sterk groeiend anti-overheidssentiment vindt Iris het essentieel om te blijven verbinden.  

Werkte eerder voor: 

  • Strategisch analist, Eenheid Noord-Nederland, Nationale Politie 

  • Team Oorlogsmisdrijven, Dienst Landelijke Recherche, Nationale Politie 

  • Expertiseteam (contra)terrorisme, Dienst Landelijke Recherche, Nationale Politie

  • RTV Drenthe, regionale journalistiek, verslaggever 

  • Freelance journalist 

  • Gemeente Groningen, afdeling communicatie, bestuursdienst